Hvordan lærer egentlig barn å bruke kroppen mens de leker utendørs?
Mens små barn utvilsomt er blant planetens mest sjarmerende skapninger, må det innrømmes at de motorisk sett har en del å gå på. Kroppsbeherskelsen er noe som må trenes opp over tid, og det betyr at barn helt naturlig er mer klossete enn (de fleste) voksne.
Grovt sett består menneskekroppen av rundt 600 muskler, som alle må jobbe på lag gjennom et komplekst flettverk av sener og nervetråder. Det er ikke rart det tar mange år å samkoordinere alt sammen.
Heldigvis har barn nok av indre motivasjon for å komme seg i bevegelse – til stor misunnelse fra oss som sliter med å dra kroppen til treningssenteret hver uke. Men der vi bruker romaskiner, tredemøller og vektstenger, har barna klatrestativer, sklier og vipper.
Disse er ikke bare for gøy, men gir fantastisk trening av kroppsbeherskelsen.
Vi deler motoriske evner inn i to kategorier: Grov- og finmotorikk. Mens lekeplassen gir god trening i begge deler, er det særlig grovmotorikken som får kjørt seg.
Alle som har sett et barn i full aktivitet på en lekeplass, vet at det får hele kroppen i bevegelse. Grovmotorikken er nettopp evnen til å styre og koordinere de store musklene i kroppen, slik at du kan løpe, hoppe, klatre og så videre.
Når en lekeplass har mange varierte lekeapparater, får barna også trent opp et større spekter av motoriske evner. Se bare for deg følgende scenario:
En seksåring koordinerer hele kroppen for å få en huske i sving. Deretter hopper hun av og lander på begge beina uten å falle og slå seg. Videre balanserer hun bortover på en stokk, klatrer opp en stige, krabber på alle fire gjennom en tube, før hun legger seg langflat for å få maks fart ned sklien.
Når lekeplassen innbyr til slik variert bruk av kroppen, skaper du naturlig motivasjon for barna til å trene opp motorikken sin. Forskning gir også indikasjon på at en mer variert lekeplass gjør at barna beveger seg mer, og i lengre tid av gangen.
Les også: En god lekeplass stimulerer til rollelek. Lær hvorfor det er så viktig!
Mens grovmotorikk handler om de store muskelgruppene, er finmotorikk forbeholdt de små – nærmere bestemt i fingre og håndledd. I motsetning til grovmotorikk er det ofte den mer rolige leken som gir stor trening her, som tegning, perling, klipping og lignende.
Samtidig er det deler av lekeplassen som også gir viktig trening av finmotorikk. Ømfintlig og forsiktig bruk av hendene er jo bare halve historien. Vi trenger også å kunne gripe ting hardt og trygt, og her kommer mer aktiv lek inn i bildet.
Stengene i klatrestativet, knottene i en klatrevegg og brannmannstenger krever alle at barnet har et godt grep om dem – samtidig som de må vite når de skal slippe taket uten å falle ned. Ikke bare skal man holde fast, men du må også vri håndleddet og gjøre en hel del ganske nøyaktige bevegelser som er lett å ta for gitt som voksen.
Det er ingen tvil om at en lekeplass som oppfordrer til bruk av ulike deler av kroppen er en gavepakke til barna. Men hva med de voksne?
En stor trend innen utendørslekeplasser for tiden er å blande lekeapparatene for barn med treningsapparater for voksne. Slik kan voksne komme seg i bevegelse og trene opp sin egen kropp mens barna gjør det samme.
Særlig kommunale fellesområder vil nyte godt av dette. Lekeplassen blir en møteplass for flere generasjoner, i stedet for at foreldrene bare må sitte passivt og se på. For foreldre i tidsklemma kan det dessuten være takknemlig å kombinere helgens utflukt med barna med en aldri så liten treningsøkt.
Du må heller ikke tenke at du er nødt til å velge mellom treningsapparater for voksne og lekeapparater for barn. Barn har mer enn nok fantasi, og treningsapparater for voksne passer gjerne like godt til lek. Det kan til og med være ekstra spennende å leke med noe som egentlig er ment for «de store».
Lekeplassen blir dermed ikke bare et sted for barna å trene opp motorikken sin – men en arena der både liten og stor kan glede seg over fysisk aktivitet.