Når barnehageåret nærmer seg slutten er forberedelsene for høsten godt i gang. De som har denne arenaen som arbeidsplass, må i tiden som kommer være forberedt på overraskelser og planlegge med det uventede. Selv med mange års erfaring, vil det være nye opplevelser for liten og stor som kan gi ny kunnskap. I denne artikkelen får du fem gode tips som gjør barnehagestarten best for barnet!
I nettbutikken vår finner du dessuten alt du trenger til barnehagestart.
Høsten er en tid for overganger og nye møter mellom mennesker - både store og små. Etter sommerferien tar noen sine første skritt inn i barnehagen, mens andre skal gå videre i nye avdelinger. Det er så mange følelser som farger denne perioden; spenning, nervøsitet og savn, men også nysgjerrighet, gjensynsglede og tillit.
Tiden som kommer kan være krevende på flere områder, og samtidig lærerik. Sterke bånd knyttes og en del av disse vil vare i mange år fremover. Trygghet, tillit og trivsel er byggeklossene som danner den solide grunnmuren resten av året skal bygge videre på.
For å få en god tilvenning anbefales det at:
- Man starter tilvenningen tidlig, gjerne så tidlig som 4-5 måneder før tilvenningsperioden «offisielt» er i gang. Om mulig kan pedagogen også besøke barnet hjemme.
- Overgangsobjekter, som en kjent leke, koseklut eller lignende som en trygghet i det nye miljøet. Bilder av familien og hjemmet kan også brukes. Slik kan også bilder av barnehagen og de ansatte på avdelingen sendes med hjem.
- Tilpass dagsrytmen etter barnet den første tiden. Noen barn er f.eks. vant med andre soverutiner enn de man har i barnehagen. Det kan være nødvendig at de får fortsette med dem en stund etter barnehagestart for at de skal være uthvilte og tåle de nye stimuliene.
- Sett av tid til leveringen. Sørg for at det er en voksen tilgjengelig til å ta imot barnet på en god måte. Les barnets signaler og hjelp det med å sette ord på det som skjer og følelsene som dukker opp.
- Sørg for god informasjon mellom barnehage og hjem. Møt hele familien med vennlig nysgjerrighet og sørg for at de også får god informasjon om hvordan barnet har det i barnehagen.
- Pust med magen. Stress og anspenthet smitter lett over på de som er rundt deg, både barn og voksne!
Lykke til!