Slik bruker du terrenget når du bygger lekeplass

1 mars 2022 | Lekemiljø, lekeplass og inspirasjon Slik bruker du terrenget når du bygger lekeplass

Hva er det første du tenker på når du tenker på en lekeplass? Med litt kreativitet kan du gjøre en enkel skråning til en fest av en hinderløype.

Med litt kreativitet kan du gjøre en enkel skråning til en fest av en hinderløype.

Hva er det første du tenker på når du tenker på en lekeplass? Ofte er det apparatene og underlaget som får mest oppmerksomhet – men hva med selve terrenget der den skal bygges?

Kanskje tenker du at det er best å gjøre lekeplassen helt flat slik at apparatene kan stå støtt. Men det er mye spennende som kan gjøres om du tar i bruk de naturlige skråningene, kollene og fordypningene som finnes.

Et godt råd som aldri kan gjentas for ofte er å ikke se seg blind på hvordan lekeplassen ser ut i dag. Slipp fantasien løs, og prøv å tenke deg alle mulighetene som finnes om du ser plassen rundt deg med nye øyne.

 

Fra problemområde til hovedrolle på lekeplassen

Vi kan begynne med et flott eksempel som holder på å bygges opp i skrivende stund. I denne barnehagen var store deler av uteplassen tatt opp av en slak helning, som gjorde det vanskelig å plassere apparater eller sandkasser der. Men med litt gummi og litt fantasi, ble den irriterende bakken gjort om til en av hovedattraksjonene i barnehagen:

Ta i bruk kuler og balanseklosser på lekeplassen

Legg merke til hvordan det er tatt i bruk kuler og balanseklosser for å skape et spennende lekeområde. Disse kan plasseres omtrent hvor det skal være – og blir en kjempemorsom hinderløype eller sitteplass for barna.

 

Beskytt terrenget mot gjørme og søle

Dette neste eksempelet kan det godt hende du kjenner deg igjen i. Sklien er som regel et hyppig trafikkert område – og med gress rundt blir det fort tråkket opp gjørmete stier som ikke blir så fine. Du kan også se hvordan det blir større fallhøyde – noe som går på kant med retningslinjene for sikkerhet.

Sklien er som regel et hyppig trafikkert område, beskytt terrenget mot gjørme og søle

Her brukte vi litt ekstra fyllmasse og gummidekke til å lage en kolle som holder seg over tid, og som er tryggere for barna. Du kan se den nye sklien fra en annen vinkel på bildet under. Det er også bygget trappetrinn i tre ned til et hvileområde – noe som hjelper med å skape en helhet av lekeplassen.

Bruk ekstra fyllmasse og gummidekke til å lage en kolle på lekeplassen

 

Tunneler og bakker skaper morsommere lekeplass

Barn elsker å utforske, og det er noe ekstra stas med å gå under jorden. På bildet under kan du se en kunstig kolle – på en lekeplass som opprinnelig var helt flat. Mens noen barn leker på plattingen over, kan andre traversere tunnelen under på sykkel eller tråbil. Ekstra morsomt blir det om du legger til et lite vindu i taket av tunnelen så de kan se hverandre.

Tunneler og bakker skaper morsommere lekeplass

 

Tunnelsklier utnytter farlig terreng bedre

Hva om du har en bakke full av skarpe stein, som egentlig bare burde stenges av? Her kan det lønne seg å få inn en tunnelsklie. Disse gjør at du slipper å bekymre deg for fallsonen utenfor, samtidig som du får utnyttet at du faktisk har en skikkelig sklibakke! Alt du trenger å gjøre er å sperre den av i hver ende, og la barna skli tvers gjennom det forbudte området. Spennende! 

Bildet under illustrerer en annen løsning med tunnelsklier, i en bakke som ellers er bratt og humpete. Merk hvordan det er satt inn trappetrinn og balanseklosser for å oppfordre barna til å gå opp langs dem – og dermed beskytte underlaget bedre.

Tunnelsklier utnytter farlig terreng bedre

 

Utnytt terrenget til å lage fine hvile- og samlingsplasser

Ofte er det også terrenget som legger gode føringer for hvor samlingsplassene burde ligge – som grillhytter eller små tribuner. I stedet for en hytte midt på plassen, hva med å skjære ut en liten kosekrok i hjørnet av bakken som på bildet under?

Utnytt terrenget til å lage fine hvile- og samlingsplasser

Eller lage en flott tribune som både kan klatres på og brukes til samlingsstunder?

​​Lag en flott tribune på lekeplassen som både kan klatres på og brukes til samlingsstunder

 

Ikke glem akebakkene på lekeplassen!

Det er likevel et viktig forbehold du burde ta – og det er å ikke la utbyggingen gå i veien for akebakkene. Her er det fortsatt ingenting som slår naturlige bakker. Da gjelder det å holde både bakken og bunnen av den fri for elementer barna kan krasje i – ellers risikerer du at den ender opp som akebakken i Tøyenparken, der lyktestolpene måtte fjernes for å skape trygg akelek for barna.

En ting du derimot kan gjøre er å legge til kunstige små humper og kuler i bakken, for å skape hopp og kuleløype for de modigste barna!

Et godt råd er å la seg inspirere av hvordan barna ser landskapet rundt seg. Når du er fem år og midt oppe i lek, er det ikke grenser for hva en bakke kan brukes til. Sånn prøver vi å tenke også.

 

Trigonorfondet gjør det mulig å bygge barnas drømmelekeplass

Det er en kjensgjerning at lekeplassen sjelden er øverst på budsjettprioriteringene. Lekeplasser på skoler, i borettslag og til og med en del barnehager må ofte ta til takke med det som blir til overs etter å ha funnet penger til alt det andre som må på plass.

Slik kan vi ikke ha det!

Trigonorfondet skal fordele 1 000 000 kroner på en gruppe utvalgte mottakere, til bruk på Trigonors lekeapparater. Har du en idé til en trygg og spennende lekeplass, kan 2022 være året den blir til virkelighet! 

New call-to-action

Magne Egerhei

Written By: Magne Egerhei