Lappset-sklie-jenter-lekeplass-barnehage-sommerkampanje

Slik søker du støtte til lekeplassen barna drømmer om

Lekeplass blir ofte nedprioritert i budsjettene, skolene bruker gjerne pengene som er til overs og i borettslag går man for løsninger som akkurat overholder minstekravene. Slik trenger det heldigvis ikke være!

Visste du at du kan øke lekeplassbudsjettet betraktelig ved å sende noen søknader? 

Table of Contents

Vi hjelper deg i gang

Mange aktører og støtteordninger kan bidra med ekstra midler. Ofte fler enn du tror, med mer enn du tror. Søknadsprosessen kan være krevende, og da er det godt med en hjelpende hånd på veien. Her finner du en oversikt over de viktigste tingene du bør tenke på når du skal søke om støtte og noen smarte tips som gjør at du kan sikre deg enda mer penger i kassa. Alt dette gjelder også når nye idrettsanlegg skal bygges. Aller best (og mest) blir det når man kombinerer lek og idrett.

Hva bør du tenke på før du starter?

Et godt planlagt prosjekt med konkrete planer og oversiktlige budsjetter har større sjanse for å nå gjennom hos de som deler ut penger. Det er derfor viktig at forarbeidet er godt og at søknaden til hvert enkelt fond er formulert slik at man vektlegger det fondet er ment for. Vi sitter på unik kunnskap om design av lekeplasser, idrettsanlegg og nærmiljøanlegg blandet med hundrevis av timer med søknadsskriving for frivillige organisasjoner. Denne kunnskapen bidrar vi mer enn gjerne med når dere skal planlegge prosjektet.

planlegge lekeplass

Dyktige rådgivere Få hjelp til å søke

Involver oss i prosessen fra start. Det vil dere garantert få mye igjen for.

Bruk rådgivning i tidlig fase

En erfaren rådgiver loser dere gjennom hele søknadsprosessen og kan ikke bare svare på alle spørsmålene dere måtte ha underveis, men også bidra med merverdi inn i prosjektet.

Heldigvis er vi ikke langt unna.

Tenk STORT!

Det er lettere å få mer støtte til større prosjekter. Derfor anbefaler vi at du bruker tid på å tegne opp selve drømmelekeplassen, og finner ut hva det vil koste av grunnarbeid, apparater, montering og så videre.

Presentasjon og tegninger kan være avgjørende

Våre dyktige designere har lang erfaring med å utforme både leke- og idrettsplasser slik at de blir attraktive, både for barna og for dem som bidrar med midler.

Hvilke støtteordninger finnes?

La oss begynne med å nevne noen av støtteordningene du kan benytte deg av:

Enkelte av disse er lettere å få gjennomslag på enn andre. For eksempel er Stiftelsen Dam ment for prosjekter som fremmer helse og forskning. Derfor er det så viktig å vite hvordan du formulerer en smart søknad som vektlegger det fondet er ment for. Det er nemlig utrolig hva du kan få støtte til, dersom du tør å prøve.


De to aller viktigste stedene å søke er fra Sparebankstiftelsen og spillemidler, for her kan du virkelig få mye støtte om du skriver gode søknader. Har du en del egne midler selv bør du også søke Trigonorfondet.

20161024_lappset_inclusivedesign_h2a0147_fullres

Gode tips til søknadene

Inkludering må inkluderes!
Nesten uansett hvor du søker, er det en ting som går igjen: inkludering. Er ikke prosjektet inkluderende, er det faktisk liten sjanse for at du får penger. Sørg for at prosjektet er åpent for alle og at det ikke koster noe å bruke (for eksempel at det kreves utstyr). Prosjektet bør også ha universell utforming. Kommunene er spesielt glade i inkluderende tiltak. Selv om anleggene må være åpne for alle, er det bare et pluss om det også arrangeres åpne aktiviteter der. Idrettsdisko, uorganisert trening for alle, eller lignende. Husk å nevne dette i søknaden.

Snakk med dem som skal bruke anlegget
De som gir tilskudd og støtte vil ha bekreftelse på at lekeplassen eller nærmiljøanlegget er noe som ønskes av målgruppen, og ikke bare noe mamma og pappa har sett da de var på ferie i Syden. Dersom dere i søknaden kan dokumentere
møter med elevråd på skolen, møte med ungdomsklubb, ungdommens kommunestyre eller lignende vil det være et stort pluss.

Tenk utenfor boksen
Sett inn en petanquebane på anlegget for å tiltrekke seniorer og involver gjerne pensjonistforeningen. Kanskje de har penger, eller kan hjelpe til å søke? De har ofte andre kanaler de kan søke i. Skal det være planter på området? Spør foreningen om de kan vanne og vedlikeholde. Slik får du en mer inkluderende plass som passer for mange generasjoner.

For idrettsanlegg

Husk å få idrettslagets medlemmer til å flytte Grasrotandelen til idrettslaget. For en klubb med 1000 medlemmer kan det raskt utgjøre 150 000 ekstra kroner i året.

Er anlegget på et eksisterende idrettsanlegg, og kanskje allerede har tilsynsvakt bør du skryte av det i søknaden.

beweegtuin_vught_25

Når du skal søke Sparebankstiftelsen

Når dere søker Sparebankstiftelsen er det viktig å ha et godt opplegg. Tydelige planer, fornuftige budsjetter og realistiske forventninger - man må rett og slett presentere konkrete behov og begrunne de godt. Her sitter det profesjonelle rådgivere og velger ut prosjekter, så det å bare slenge inn en søknad er bortkastet. Kanskje ikke så rart, når man kan søke helt opp mot en million kroner (!)

Millionene forbeholdes de aller største prosjektene, men man kan alltids prøve seg - og heller få mindre beløp utdelt.

I tillegg til et stort søknadskjema på nett, kan man også legge ved vedlegg. Her kan Trigonor hjelpe med å lage beskrivelse. Det er viktig å informere om designer om at dette skal til SB-søknad når dere «bestiller» beskrivelse av prosjektet.

Tips:

Hvor mye kan man søke?

Opp til 1 000 000 kroner

Søknadsfrister

  • 1. april
  • 1. september
  • 1. desember

Man kan søke Sparebankstiftelsen om penger til forprosjekt. Et godt forprosjekt med møter, tegninger, befaring og rådgivning kan være gull verdt i denne sammenhengen. Og gjøre at du får enda mer i støtte fra den endelige søknaden.

Trigonor har rådgivere med lang erfaring fra begge sider av bordet, og bistår gjerne med prosjekteringen.

Når du skal søke spillemidler

Spillemidler er sikre penger. Har dere et prosjekt som tilfredsstiller kravene, vil dere få penger.  Det er ikke sikkert dere får det første året, men de kommer. Alle som kvalifiserer til spillemidler havner på en prioriteringsliste som idrettsrådet i kommunen setter opp. Får man ikke penger så rykker man automatisk frem i køen.

Utfordringen her er ofte mellomfinansieringen. Noen kommuner hjelper til med dette, men ikke alle. I noen kommuner hjelper også næringslivet med mellomfinansiering. Alternativt må man låne penger selv i perioden.

I de aller fleste tilfeller søker man støtte til det som kalles nærmiljøanlegg, og den viktigste faktoren for å kvalifisere til dette er at anlegget er åpent for alle og at det også drives aktivitet eller idrett på anlegget.

Man må også eie området som anlegget settes opp på, eller ha en leieavtale på over 30 år.

Hvor mye kan man søke?

50% av summen opp til 300 000, per anlegg

Søknadsfrist

  • På høsten. Varierer fra kommune til kommune.

Som hovedregel får man dekket 50% av summen opp til 300.000 noe som betyr at dersom anlegget koster 600.000, inkludert produkter og arbeid, vil man få 300.000. Koster anlegget 150.000 vil man få 75.000 og så videre. Dessuten kan man få 100.000 ekstra om det skal være belysning på området. Er det derimot mer enn seks aktiviteter i prosjektet kan man søke støtte til aktivitetspark - og her kan man få helt opp til 2 millioner!

Det er også viktig å bruke kommunens idrettskontakt i hele prosessen. For å kunne søke, må prosjektet meldes inn i anleggsplanen (bare å melde i fra til idrettskontakt). Idrettskontakten er også en viktig støttespiller i hele fasen, og det er den personen som til slutt behandler søknaden før den sendes videre til fylket.

Skal dere søke om spillemidler stilles også blant annet krav om en type tegninger som ikke lages til vanlige prosjekter.


Involver derfor designerne tidlig!

oona-tolppanen-blogi-2

Søk Trigonorfondet

Trigonorfondet er til for å gi ditt prosjekt et ekstra løft. Hvert år deler vi ut 1 million kroner, fordelt på godt planlagte lekeplass- og utemiljøprosjekter i hele landet. Kanskje nettopp din lekeplass kan bli enda bedre enn du hadde forestilt deg?

Blir du en av de heldige som får tildeling fra fondet vårt vil du i tilegg få god rådgivning og hjelp til planleggingen av våre dyktige lekeplassdesignere og rådgivere.

Vi stiller noen enkle krav til søkerne våre, blant annet at man må ha mesteparten av finansieringen på plass fra før. Heldigvis har du lest helt ned hit, og vet at du kan sikre deg midler fra andre instanser først. Slik blir Trigonorfondet en ekstra bonus, for jo mer du har fra før - jo mer kan du få fra fondet!

Planlegg drømmeanlegget

Det er mer vanlig å søke støtte til en enkelt sklie som må byttes ut, enn å forsøke seg på en hel lekeplass. Slik burde det absolutt ikke være. Du øker nemlig sjansen for å få støtte dersom du viser at du har planlagt prosjektet ditt godt, og at du har et gjennomtenkt formål med det. Derfor anbefaler vi at du bruker en del tid på å tegne opp selve drømmelekeplassen, og finner ut hva det vil koste av grunnarbeid, apparater, montering og så videre. Å drømme er tross alt gratis.

Skal du bygge lekeplassen offentlig er det også viktig at du inkluderer ting som kan gjøre den relevant for en større gruppe enn bare barn. Sitteplasser for de voksne, utendørs musikkapparater eller seniortreningsapparater gjør plassen til noe mange generasjoner kan ha glede av.

Caddy

Få hjelp lokalt

I tillegg til støtteordningene som allerede finnes, er det smart å gå bredt ut i nærmiljøet. Ta ringenrunden til lokale bedrifter, ildsjeler og foreninger. Du vil få en del nei, men plutselig så møter du noen som er interessert i å bidra lokalt og samtidig skaffe seg litt god PR.

  • Forhøre deg med det lokale næringslivet om de kunne tenkt seg å bidra med en pengesum, eller kanskje tjenester?
  • Post planene deres for i sosiale medier slik at det blir synlig for mange.
  • Mindre kommuner kan fort havne på glid når du viser at prosjektet faktisk vil gjennomføres (selv om de i utgangspunktet var skeptiske).
  • Gjør deler av prosjektet på dugnad. Jo flere du får med på å bidra gratis, jo mer penger kan du bruke på andre ting. Er det en forelder i FAU som er maskinfører så kan du kanskje sikre deg en saftig rabatt på gravearbeid.
  • Det er også lov å tenke litt taktisk her. Dersom du har søkt penger til montering, men finner noen til å gjøre det gratis, er det ingenting som stopper deg fra å bruke de pengene på produkter istedenfor.
Lykke til med søknadssskrivingen!

Se flere av våre flotteste prosjekter

Det skal ihvertfall ikke stå på inspirasjon når ny lekeplass skal bygges!

Få en pangstart på søknadsprosessen

Søk midler fra Trigonorfondet. Vi deler ut en million kroner til lekeplasser i Norge!