Finnes det noe slikt som en vedlikeholdsfri lekeplass?

12 februar 2021 | Vedlikehold og service Finnes det noe slikt som en vedlikeholdsfri lekeplass?

Mens en totalt vedlikeholdsfri lekeplass ikke finnes, så kommer mengden vedlikehold an på hvilket materiale du har valgt til apparater og underlag.

Det er neppe mange som jobber med barn fordi de har lyst til å bruke mye tid på å beise og fylle på med sand.

Vi får ofte forespørsler om en mest mulig vedlikeholdsfri lekeplass. Mindre tid til vedlikehold betyr mer tid på barna. Og det er tross alt det vi er her for, er det ikke?

Mens en totalt vedlikeholdsfri lekeplass ikke finnes, så kommer mengden vedlikehold an på hvilket materiale du har valgt til apparater og underlag. Her får du en oversiktlig guide til hva du kan forvente av de ulike variantene.

Usikker på hva som trengs av vedlikehold på lekeplassen? Last ned vår sjekkliste her.

Vedlikehold av lekeapparater av tre

Vi kan begynne med selve klassikeren – lekeapparater av tre. Disse pleide å være overalt før mer syntetiske materialer tok over rundt 2000-tallet. Nå ser vi en retur til naturlige materialer, ettersom miljø og bærekraft har blitt viktigere for mange.

Mens det er åpenbare estetiske gevinster i å bruke tre, trenger det litt mer vedlikehold enn plast og stål. Det mest robuste treverket er laget av europeisk robinia-tre, som er svært slitesterkt og godt beskyttet mot sopp og råte. 

Setter du robinia-tre rett ned i bakken, vil de holde i 15–20 år før jord og fuktighet gjør det nødvendig å bytte. Treverket som er synlig over jorden, anbefaler vi at du beiser eller oljer i det minste annenhvert år, slik at det beholder en mer naturlig patina. Mange gjør dette gjennom dugnad.

Du kan også få apparater i annen type tre, men i så fall er det hensiktsmessig at du setter det på rustfrie stålføtter, som tåler bedre å stå nedi bakken. Også her gjelder det å olje/beise treverket med jevne mellomrom.

 

Vedlikehold av plast, stål og HPL-plater

Når vi snakker om «vedlikeholdsfrie» lekeplasser, er disse typisk laget av en kombinasjon av plast, stål og HPL-plater. Dette er materiale som i seg selv holder i lang, lang tid, uten at du trenger å gjøre stort.

Samtidig er det viktig å understreke at ingen lekeplasser er fullstendig vedlikeholdsfrie. Det er krav til funksjonsettersyn minst fire ganger i året, der man skal gå over lekeplassen og sjekke at alle skruer sitter godt og det ikke er noen løse deler. Trigonor kan gjerne gjøre dette for deg.

Dessuten har lekeplasser en lei tendens til å tiltrekke seg hærverk på nattestid, så selv om materialet i seg selv holder og varer, burde du gå over med jevne mellomrom for å sjekke at ingen bevisst har ødelagt noe.

 

Lekeplassunderlag – vedlikeholdsverstingen

Mens selv naturlekeplasser av tre kun må oljes og beises en gang annenhvert år, forholder det seg annerledes med de naturlige underlagene. Det har også en naturlig forklaring.

Når vi snakker om naturlig underlag, er det typisk støtsand eller grus. Ikke bare ender sand fort opp i sko og klær, men mange barn synes også det er veldig morsomt å ta med seg sand fra der det skal være sand, til der det ikke skal være sand.

En stor del av telefonene vi mottar i Trigonor er derfor fra barnehager som trenger å fylle på med ny sand. Det kan være så lite som én gang i året, men i tillegg trenger du å rake grus og sand månedlig for at den skal beholde falldempingen.

Ellers finnes det jo gress, men vi vet alle hva som skjer med gress der det er hyppig aktivitet. Det blir fort mange bare jordflekker, spesielt under huskestativer og lignende.

Her er det «vedlikeholdsfrie» alternativet underlag av gummi eller kork. Noen synes dette blir mindre sjarmerende, og det har vi forståelse for, men det sparer deg for ganske mye vedlikehold. Du må altså gjøre en avveining på hva som er viktigst – det naturlige uttrykket, eller mengden ekstrajobb som følger med. 

Som med mye annet i livet, finnes det ingen riktige svar her. Det viktigste av alt er at barna får et morsomt og stimulerende utemiljø – og det går an uansett hvilket materiale du velger.

New call-to-action
Magne Egerhei

Written By: Magne Egerhei