Ønsker du å gjøre noe godt for miljøet, kan gjenbruk av lekeapparater være et smart tiltak.
Det er mange som ønsker å tenke grønt når de skal bygge lekeplass, og det er fint å se at flere og flere etterspør bærekraftige produkter. For nye produkter kan det bety mer miljøvennlige materialvalg, som underlag i kork eller gjenvunnet gummi, eller klatrestativ i robinia-tre.
Likevel er det én ting som er enda mer miljøvennlig: Å ikke produsere nytt i det hele tatt.
Mange apparater trenger kun litt ekstra kjærlighet for å få nytt liv – enten for deg eller andre.
Når noen oppgraderer den gamle lekeplassen sin, er vi alltid på utkikk etter noe som kan gjenbrukes. Det er fryktelig synd om fine apparater, som mange barn kunne hatt det moro med, går rett på dynga.
Dersom vi tenker at et apparat kan være interessant for andre, løsner vi skruer, tar det forsiktig fra hverandre og frakter det til en lagerplass. Etter nødvendige reparasjoner foreslår vi apparatet enten direkte til kunder som vi vet er interessert i miljø, eller legger det ut i bruktbutikken vår.
Resultatet er at du sparer flere tonn med tre, stål og CO2-utslipp knyttet til produksjon og frakt.
Den ekstra jobben med å demontere gjør at det økonomisk sett går cirka opp i opp for oss leverandører. Den grønne gevinsten er derimot betydelig.
PS: Er du opptatt av kortreist tre? Les om miljøtiltakene til Lappset.
Det er dessverre ikke alt som er like lett å demontere og sette opp igjen et annet sted. Her er tre viktige punkter for at et apparat mest sannsynlig kan brukes på nytt:
Det første punktet er ganske selvforklarende. Er materialene så gamle at de holder på å falle fra hverandre, er det lite du kan gjøre for å redde dem. Det er også viktig for å sikre at apparatene er like trygge som om de var helt nye.
Når vi snakker om små apparater, gjelder det for eksempel huskestativer, lekehus eller vippehusker. Det er først og fremst de største apparatene med mange moduler som er krevende å demontere uten at de går i stykker.
Vi er opptatt av å gi nytt liv til alle apparater, inkludert dem som ikke opprinnelig kommer fra oss. Likevel trenger vi iblant å bytte ut noen mindre deler, og det blir lettere når vi vet hvor de kommer fra, og at de fortsatt er i produksjon.
Det hender også at vi kan ta deler av et apparat og bruke dem på nytt, selv om hele apparatet ikke er til å redde.
Til slutt er det viktig å minne om at det ikke alltid er nødvendig med hverken et nytt eller brukt lekeapparat. Du kan også vurdere å reparere og pusse opp apparatet du allerede har.
Dette er langt på vei den rimeligste løsningen. Kanskje kan du spare penger på å pusse opp noen av apparatene, slik at du kan ta deg råd til ett skikkelig fint nytt et, i stedet for å gjøre kompromisser på alle sammen.
Ønsker du at apparatene dine skal vare lenge, er jevnlig vedlikehold viktig. Det bedrer både tryggheten og varigheten til lekeplassen din.Det er anbefalt å få en proff kontrollør til å se over lekeplassen din noen ganger i året, og mange tegner avtaler på abonnementsbasis. Les gjerne mer om lekeplasskontroll her.