Har du tenkt over alle de kreative mulighetene med lekeplassunderlag?

7 september 2021 | Apparater, materialer og underlag Har du tenkt over alle de kreative mulighetene med lekeplassunderlag?

Faktisk er det veldig mye spennende du kan gjøre med underlaget på lekeplassen, hvis du bruker litt tid på å sette deg inn i mulighetene.

Riktig underlag kan løfte lekeplassen din til helt nye høyder.

 

Når du tenker på en lekeplass, er det ikke så rart om det er apparatene som får mest oppmerksomhet. Sklier, husker og klatrestativer frister barna til lek og aktivitet, mens underlaget hovedsakelig er der for at de ikke skal slå seg for mye når de faller.

Eller?

Faktisk er det veldig mye spennende du kan gjøre med underlaget på lekeplassen, hvis du bruker litt tid på å sette deg inn i mulighetene. Vi håper du vil sitte igjen med noen nye ideer etter å ha lest denne artikkelen!

 

Velg underlag som passer med lekeplassens tema

Ikke alle lekeplasser er like, og riktig underlag for én, er ikke nødvendigvis riktig for en annen. Mange av de mest spennende lekeplassene har et eget tema (eller flere), og her kan underlaget være med på å selge illusjonen. Det kan bety mye for barnas rollelek.

Si at du har en lekeplass med et maritimt tema. Her kan det være smart å velge et blått gummiunderlag til å representere vann og hav, med et piratskip eller skumle krokodiller i.

Kanskje vil du heller lage en jungellandsby med lekehus? Her kan det passe bedre å legge underlag av gress eller kunstgress for å representere den ville naturen.

En tredje mulighet er å lage en liten by, der gummimatter kan representere veier med striper og fotgjengerfelt – eller kork, for et mer naturlig alternativ.

 

Ikke vær redd for å blande underlag

Ofte er det lett å tenke at man skal velge ett underlag til lekeplassen – det være seg gummi, kork eller støtsand. Men de mest spennende lekeplassene har ofte en blanding av ulike underlag. Kanskje ligger jungellandsbyen ved sjøen? Eller hva om det finnes en «skog» av kunstgress i utkanten av byen?

Mange ønsker å bruke mest mulig naturtro materialer, som gress, men er redde for at det skal slites bort. Et fint kompromiss er å legge gress på mesteparten av lekeplassen, men å bruke beskyttende gummi på områdene med mest slitasje – som under huskestativer og sklier.

Du kan faktisk også kombinere gress og gummi via smarte armeringsmatter. Da legger du beskyttende, perforerte matter som gresset vokser gjennom, så barna kan løpe fritt rundt uten å slite det ned.

 

Bind sammen ulike elementer via underlaget

En utfordring når du bygger en lekeplass, er at de forskjellige elementene ikke alltid henger sammen. Mens temalekeplasser er en måte å løse dette på, er det også noen smarte triks du kan gjøre med underlaget på lekeplasser med en friere stil.

En vanlig måte å knytte apparater sammen på, er å sette dem opp som en slags hinderløype. Da kan du oppleve at det bare blir én enkelt gjennomfartsåre. For å løse dette kan du tegne opp små stier, flekker og lignende i underlaget, og slik invitere til alternative ruter. Det kan være like gøy å hoppe fra flekk til flekk med korkfelter, som fra trestokk til trestokk.

Velger du å dele opp lekeplassen i soner – kunstgress her, støtsand her, og så videre – gjør du det også enkelt for barna å dele seg opp i ulike lekegrupper. 

 

Vær bevisst på unike muligheter med forskjellige underlag

Et siste tips når du skal velge underlag er å tenke over hva de skal brukes til. Støtsand og perlegrus beskytter fremdeles godt mot skader om barna faller. Samtidig skaper disse mer vedlikeholdsbehov enn noen andre typer underlag, siden sanden og grusen blir spredt utover. 

Kork og gummi, såkalte «støpte underlag», gir litt mer friksjon når barna faller, men byr samtidig på helt unike muligheter til å tenke kreativt. Disse kan nemlig være tredimensjonale i utformingen: Du kan danne små hauger, «fjell» eller trapper, som barna kan klatre på.

Vurderer du å skaffe nytt underlag? Vi kommer gjerne med råd slik at du får akkurat den lekeplassen du ønsker deg. 

Ikke vær redd for å la fantasien løpe løpsk. Lekeplassdesignerne våre i Trigonor synes bare det er gøy å høre deres unike ideer – og deler gjerne noen av sine egne, også.

 

New call-to-action

Magne Egerhei

Written By: Magne Egerhei