Hva kan du gjøre for at alle barn kan være med og leke, uavhengig av funksjonsevne?
En universelt utformet lekeplass gjør at alle kan leke, bevege seg og ha det gøy ute sammen. Men det krever nøye planlegging å ta hensyn til de forskjellige behovene til dem som bruker plassen.
Les videre for å lære mer om universell utforming, og hvilke konkrete tiltak du kan gjøre for å skape en mer inkluderende lekeplass.
Barn (og voksne) med funksjonsnedsettelser eller andre fysiske begrensninger er en bred og variert gruppe. Vi snakker om alle som har nedsatt evne til å bevege seg, bruke kroppen, orientere seg eller kommunisere – enten permanent eller midlertidig, i mild eller mer alvorlig grad.
Mellom 15–18 prosent av voksne i Norge anslås å ha en funksjonsnedsettelse, mens barn (veldig omtrentlig) ligger på cirka halvparten av dette.
Noen eksempler på funksjonsnedsettelser kan være:
Vi snakker altså om et ganske vidt spekter av mennesker, der noen trenger mye tilrettelegging, andre bare litegrann. Målet må være å få dem med på leken, alle som én.
Universell utforming har stått på dagsorden lenge, og du er sikkert ikke fremmed for det selv. Konseptet handler om å designe ting på en måte slik at funksjonsevnen din ikke blir noe hinder for å delta på lik linje med alle andre.
Et viktig prinsipp er å inkludere ulike brukere i alle steg av planleggingen. Kan du tenke deg noen behov som allerede finnes på din skole, barnehage eller borettslag?
Når du skal velge apparater til lekeplassen, er det uhyre viktig å ha universell utforming i bakhodet. Hele lekeplassen burde være tilgjengelig for alle brukerne – ikke bare inkludere et frittstående apparat for de som er «annerledes». Du kan jo selv tenke deg hvordan det kan føles.
Universell utforming handler nettopp om at lekeplassen som helhet skal være bygget slik at alle kan få være med.
Når du designer en lekeplass, er det viktig å tenke på hvordan flest mulig kan delta på egen hånd, uten hjelp. Her er noen gode eksempler på måter du kan gjøre lekeplassen mer inkluderende på:
Lekeutstyr finnes i mange farger og nyanser. Det er viktig at kontrasten mellom apparatene og bakgrunnen er god. Står et produkt ved siden av en grønn busk, burde barn med svakt syn eller fargeblindhet kunne se tydelig forskjell.
Underlaget og gangveiene burde ha en kontrastfylt farge til resten av området. En såkalt kontrastsone rundt utstyret lar svaksynte se at apparatene er nærme.
Det burde så klart også nevnes at lekeplassen burde være godt lyssatt, for lek på kveldstid og om vinteren.
I tillegg til tydelig fargeskille, burde underlaget langs gangveier på lekeplassen være hardt, jevnt og med antiskli-funksjon. De burde være brede nok til at rullestoller og annet hjelpeutstyr ikke hindrer barna i å komme frem, også sammen med en voksen hjelper. Dette gjelder forøvrig også for (f.eks.) lekehus og sklier.
Alle ramper på lekeplassen burde ha svak helning – helst ikke mer enn seks prosent (eller 3,5 grader). Hvis det er fare for å skli eller rulle av rampen, burde den ha forhøyede kanter for å stoppe dette.
En lekeplass burde ha seter i ulik høyde, med rygg og armlener. Dette er både viktig for at de som av ulike årsaker blir raskere slitne enn andre kan få hvile, og at små og store får en sitteplass som passer for dem.
Mange produkter kommer med stolper som kan brukes til støtte (klatring, trapper), eller som håndtak for å holde seg fast (som på en karusell). Det er også fint å inkludere slike langsmed gangveier, så de som er mindre stø på beina kan få litt ekstra hjelp.
For at barna skal få godt tak, er det viktig at slike stolper og håndtak er dimensjonert for små barnehender.
Mange vil få det betydelig lettere om lekeplassen kommer med instruksjoner eller veiledning, enten denne er visuell, lydlig eller taktil. Disse burde være leselige for de fleste (gjerne billedlig, siden ikke alle barn kan lese ennå), og vise hvilke muligheter som finnes på lekeplassen og hvor gangveiene er.
For svaksynte og blinde, er det også viktig å ha med instruksjoner i Braille, eller andre uthevede elementer.
Når vi snakker om universell utforming og inkluderende design, kan vi egentlig også snakke om å designe med glede i fokus. Det som virkelig gjelder er riktig holdning – en som er både medmenneskelig og positiv.
Mye fremtidig glede ligger i hendene til dagens designere og byggherrer, for ikke å snakke om deg som faktisk legger inn bestillingen.
Følelsen av å få være inkludert i samfunnet begynner allerede som barn, og lekeplassen er et samlingspunkt der mye viktig utvikling skjer – både psykologisk og motorisk. Vi har derfor en viktig oppgave med å skape en lykkelig og inkluderende barndom, for ikke bare noen, men alle barn rundt om i landet.