Slik lager du en plan som sikrer en enda bedre lekeplass

13 april 2022 | Lekemiljø, lekeplass og inspirasjon Slik lager du en plan som sikrer en enda bedre lekeplass

Har du en lekeplass som trenger forbedringer, eller planlegger du å bygge helt nytt? Uansett er det helt essensielt å planlegge godt.

En god fremdriftsplan gir deg mange fordeler når du skal fornye lekeplassen. Likevel er det ofte at langtidsperspektivet uteblir. Hvorfor er det slik?

Dessverre havner lekeplassen ofte nedover på prioriteringslisten, enten det er snakk om borettslag, barnehage eller skole. Det er tross alt mye annet som krever penger, og lekeplassen får dermed gjerne det som blir igjen til slutt.

Da er det mange som også tenker at en heller får ta det litt som det kommer, og legger til en sklie her, en huske der, etter hvert som litt ekstra midler dukker opp. Men er du klar over hvor mye bedre resultatene blir dersom du har en skikkelig langtidsplan? Visste du for eksempel at du kan søke støtte på forhånd?

 

Fordelene med en langtidsplan for lekeplassen

En langtidsplan for lekeplassen vil typisk være en serie med tegninger av hvordan ideallekeplassen ville sett ut om du hadde alle midlene du trengte her og nå. Resultatet blir alltid bedre om du tenker helhetlig, slik at apparatene kan spille på lag med hverandre.

Gjennom Trigonor kan du faktisk få noen av Norges beste lekeplassdesignere til å tegne forslag i både 2D og 3D – som en ren tilleggstjeneste før du kjøper et eneste apparat.

tegne lekeplass

Deretter setter du opp en prioriteringsliste, slik at du kan realisere lekeplassen litt etter litt – uten at du må sprenge budsjettet for å gjøre alt på én gang. Det kan være lurt å dele inn i soner, slik blir det også enkelt å stykke opp arbeidet.

Utsikten barnehage 3D skisse Trigonor

 

Sett sammen en prosjektgruppe med ildsjeler

Vi pleier ofte å anbefale at du lager en gruppe på 4–5 personer som kan ta de endelige avgjørelsene. Avhengig av din situasjon, kan denne bestå av barnehagestyrer, lærere, styret i borettslaget eller foreldre. Stilling er mindre viktig enn engasjement.

Nøkkelen er å finne folkene som brenner skikkelig for prosjektet, og som er villige til å investere en del tid på det. Jo flere ildsjeler du får med deg, desto morsommere blir både planlegging og gjennomføring. Men begrens prosjektgruppa og hent heller inn en større gjeng når det er behov for dugnader, som til forarbeid og montering av selve plassen.

Vi vil også råde deg til å tidlig ta kontakt med en lekeplassleverandør (gjerne oss i Trigonor), for å snakke med lekeplassdesignere og andre erfarne rådgivere. Du skal ikke trenge å planlegge lekeplassen på lykke og fromme.

Lappset-gutt-lekeplass-barnehage

 

Innhent ønsker fra mange hold – inkludert barna!

Med en liten prosjektgruppe på plass, kan du hente inn innspill fra alle andre som vil påvirkes av lekeplassen. Det er garantert flere som har ønsker enn som har tid til å holde i prosjektet selv. Snakk med foreldre, ansatte, beboere – hva er en god lekeplass for dem?

Ikke minst er det viktig å høre hva barna selv tenker. Det er tross alt de som skal bruke lekeplassen. Da er det et tankekors at mange glemmer å involvere dem. I en barnehage kan du snakke med de små om lekeplasser de har besøkt tidligere, og la dem kikke gjennom katalogen over apparater. Jobber du på skole, vil det være naturlig å involvere elevrådet.

Bli inspirert: Se noen av lekeplassprosjektene vi er mest stolte av å ha levert her

Er det snakk om en offentlig lekeplass, er det også smart å inkludere annet enn bare lekeapparater – som treningsapparater eller bord og benker. Slik skaper du en hel samlingsplass, som kan brukes av flere enn kun de minste. Det er også fordelaktig når du skal søke støtte!

 

Finn ut hvilke ressurser du har til rådighet

Så var det pengene, da. Å drømme er gratis, men for at lekeplassen skal bli virkelighet, må det kanskje gjøres noen kompromisser. Men først burde du få tak i så mange støttemidler du klarer.

Har du en skikkelig plan for lekeplassen, hopper du bukk over andre søkere som stiller uten noe slikt. Vi minner også om Trigonorfondet, som kan hjelpe deg å få råd til førstevalget ditt. I år deler vi faktisk ut 2 000 000 kroner til gode lekeplassprosjekter.

Få hjelp av leverandøren din til å legge en plan som passer med dine budsjettrammer. Et sobert budsjett vil også hjelpe deg med å vinne støttemidler, siden det viser at du har god oversikt over hva du faktisk trenger.

Det er dessuten klokt å høre om noen er villige til å være med på monteringsdugnad, eller om noen kjenner gravemaskinførere som kan gi en vennskapelig rabatt. 

 

Ikke nøl med å ta kontakt

Som nevnt er det lurt å involvere lekeplassleverandøren din tidlig. Dette koster deg ingenting, og du forplikter deg ikke til noe. Ofte kan et par erfarne øyne se lekeplassområdet ditt på en helt annen måte enn du gjør selv, uten å være bundet til hva som finnes der fra før.

Er du klar for å gi lekeplassen et skikkelig løft, plukk opp telefonen eller send oss en e-post. Vi gleder oss til å komme opp med noen spennende ideer for deg og barna.

Du finner kontaktinformasjon til rådgiveren i ditt distrikt her.

 

Magne Egerhei

Written By: Magne Egerhei