Utsikten Barnehage lot barna bestemme bruken av Trigonorfondet

31 januar 2022 | Lekemiljø, lekeplass og inspirasjon Utsikten Barnehage lot barna bestemme bruken av Trigonorfondet

Deler av Utsikten Barnehage har stått uberørt siden de flyttet inn i lokalene i 2004. Nå får uteområdet en totalrenovasjon med god hjelp fra Trigonorfondet

Barnehagen ved naturreservatet i Stange blir snart enda finere.

Helt i utkanten av Stange kommune, med utsikt til Åkersvika naturreservat, Mjøsa og Vikingskipet, ligger Utsikten Barnehage Ottestad. Det er ikke vanskelig å skjønne hvordan den har fått navnet sitt.

Styrer Merete Nilssen forteller at de benytter seg flittig av turer i den vakre naturen rundt, med nedfalne trær å balansere på og hemmelige hytter for de 78 barna. Men området innenfor barnehagens gjerder hadde et drastisk behov for oppussing.

Nå får uteområdet en totalrenovasjon, med god hjelp fra Trigonorfondet.

 

Bytter ut 17 år gamle apparater

Utsikten Barnehage Ottestad flyttet inn i de nåværende lokalene i 2004. Deler av lekeplassen har stått der siden den gang.

– Det ble mye reparasjoner og vedlikehold, så vi ble enige med eierstyret om at nå bygger vi ny lekeplass. Vi har spart opp egenkapital over flere år for å skifte ut hovedlekeområdet, forteller Merete.

I tillegg til å bytte ut de eldste apparatene, skal barnehagen utstyre fotballbanen med flere mål og en egen hinderløype. Det blir flere soner, og nye utfordringer til de minste barna, så de får flere utviklingsmuligheter.

 

Tok med barna på idérunde

Det er mange måter å lage en lekeplass på, så da de voksne i Utsikten Barnehage skulle bestemme seg for hvilke apparater de ville ha, bestemte de seg for å involvere målgruppen selv: barna.

– Vi hadde samlingsstund på storavdelingen, og lot barna få se gjennom kataloger og diskutere tema for lekeplassen, forteller Merete.

Resultatet ble blant annet en stor fugleredehuske, noe barna hadde drømt om lenge, og en «bensinpumpe» til syklene. De voksne vurderte også å velge et båt-tema for lekeplassen, men endte til slutt opp med å gå for et lekeapparat som legger mindre føringer for leken.

– Vi ville oppfordre til mer bruk av fantasien, og få litt hjernesving på ungene, sier Merete.

Ikke bare var barna ivrige etter å delta, men også mange foreldre har meldt seg frivillig til dugnad for å demontere de gamle apparatene. Positiv innstilling fra barn, foreldre og ansatte, har gjort prosjektet til en lek – allerede før lekeplassen er på plass.

 

Mottok kr 100 000 gjennom Trigonorfondet

Prosjektet koster totalt godt over en million, så planen var opprinnelig å oppgradere gradvis over flere år. I 2021 oppdaget Merete Trigonorfondet på Facebook, og sendte inn en søknad… eller flere.

– Jeg surret fælt med skjemaet, så jeg tror jeg må ha sendt inn tre ganger, ler Merete.

Likevel ble Utsikten plukket ut som én av de heldige mottakerne, med rundt 100 000 kroner i støtte. Det gjorde det mulig å få på plass alt sammen på én gang.

– Jeg synes det er positivt at sånne løsninger finnes. Det er noen driftsformer som har vært dyrere de siste årene på grunn av korona, og likevel ikke fått noen støtte, så dette har jo vært fantastisk, sier Merete.

Hun er også svært fornøyd med veiledningen fra Trigonors designere.

– Det var godt å få hjelp fra tilbyder. De var så lydhøre for hva vi ønsker, og hva tankene våre var for lekeplassen, avslutter hun.

Written By: Svein Johansen