Støy er den lyden vi ikke vil høre. Når vi snakker om lyddemping eller støydemping dreier deg seg i hovedsak om å dempe gjenklang slik at lydene i rommet blir mer behagelige å høre på, slik at det er lettere å prate sammen og mindre belastende for hørsel og hode.
Det beste hadde selvfølgelig vært om man kunne fjerne all sjenerende lyd, men i barnehagen er det en umulig oppgave. Vi kan hjelpe dere med å dempe støyen og skape et bedre lydmiljø - men det er også noen små tiltak dere kan gjøre selv.
1. Skap bevissthet rundt støy og lyd
Hvordan kan barna si ifra hvis de synes det blir for høy lyd? Snakk med barna om lyd og støy. Kanskje de har sett en bygningsarbeider med hørselvern - hvorfor har de på det mon tro? Ligg på gulvet og opplev stillhet sammen med barna. Eventuelt kan dere henge opp et støymålingsapparat som gir visuell tilbakemelding.
2. Sett filt eller knotter under møblene
Du gjør det hjemme, så hvorfor ikke i barnehagen? Stoler, bord og alt mulig dras rundt på gulvet hele dagen - og da er det jo fint om de ikke bråker. Prøv Silent Socks på stolene! Færre riper i gulvet blir det også. Ikke glem lekekassene eller bokhyllene. Husk å bytte filt med jevne mellomrom!
3. Bytt til lyddempende bilder
Enten dere bytter ut gamle bilder eller bare henger opp nytt - velg dekor med funksjon. I barnehagen er det ofte konkurranse om plass på veggene. Vi kan levere både ferdige bilder, dekorere med lydplater i fantastiske farger og former eller trykke hva som helst rett på lydplater!
4. Bruk flere myke overflater
Tepper på gulvet, gardiner og møbler eller andre stoffbelagte flater bidrar til å absorbere gjenklang. I tilegg bråker harde leker mindre på et mykt teppe. Det samme gjelder bordplater med lyddempende belegg! Vi kan levere støydempende overflater på de aller fleste bordene våre.
5. Velg lydløse leker
Ja, det finnes! Myke klosser, leker med gummihjul og alt som ikke er hardt.