Regelverk, forskrifter og sikkerhet | Innemiljø Alt du trenger å vite om lyddemping

Continue

Du lurer antageligvis på både hvorfor du bør lyddempe og hvordan det gjøres? Vi vet at det er mye informasjon å ta inn over seg, og noe av det kan være komplisert. I denne artikkelen tar vi for oss alt du bør vite om lyddemping, slik at du kan forstå hva som skal til for å skape et lydmessig bra arbeidsmiljø. Det kan jo være greit å vite hva du kan gjøre selv og hva fagfolk bør ta seg av, eller hvordan man holder seg innenfor lovverket.

Så, hva må du egentlig kunne om støy, akustikk og lydabsorberende materialer? Det korte svaret er; ingenting! Bare ta kontakt med oss i Trigonor, så hjelper vi deg med alt fra lydmåling til montering. Da kan du slutte å lese allerede her, så tar vi hånd om resten.

Kort fortalt:

I denne artikkelen kan du lese mer om lyddemping. Vi forklarer disse teamene:

Hva er lyddemping?

Først av alt kan det være greit å vite hva vi mener med lyddemping, hva støy er og hvordan akustikken i et rom påvirker støynivået.

Lyddemping har som mål å dempe det som på fagspråket kalles gjenklang i et rom. Den rare måten klapping eller prating skaper et slags ekko på i et helt tomt rom er et godt eksempel på gjenklang. Mer om dette senere.

Støy er all uønsket lyd og gjenklang kan være en del av dette, men det kan også være lyden fra ventilasjonsanlegg eller tekniske innstallasjoner. Vi skiller mellom lyddemping, som reduserer gjenklang - ofte fra ønsket lyd - og lydisolering som reduserer uønsket lyd. Lydisolering er mye mer omfattende enn lyddemping, og vi konsentrerer oss derfor om lyddemping.

Perfekt akustikk gir taletydelighet og bedre kår for pedagogisk virksomhet. Det er vanskelig å forklare og fortelle om, og må rett og slett oppleves før du forstår det fullt ut.

Hva er gjenklang?

Når vi skal forklare gjenklang er det enklest å ta utgangspunkt i en situasjon de fleste kjenner seg igjen i. For eksempel når du står i stua du skal til å flytte inn i. Tenk på hvordan det er å prate i den stua når du står der med nøklene i hånd, og deretter hvordan det er å prate når sofaen, gardinene, bokhylla og alt det andre er på plass. Når du har satt inn møbler og inventar har du dempet gjenklangen i rommet betraktelig - og antageligvis tilstrekkelig for din egen stue. Uten at du kanskje vet hvorfor. Før nå:

Lydbølger reflekteres nemlig i harde, rette flater. Som for eksempel vegger, tak, gulv, skapdører eller bord. Jo større flatene er, jo mer lyd reflekteres. Og når lyden reflekteres frem og tilbake skapes det vi kaller for gjenklang. Dette kan motvirkes på flere måter. Enten ved å spre lyden i flere retninger, for eksempel ved å sette inn møbler og pyntegjenstander i stua, henge opp bilder og fylle bokhylla med bøker.

Det mest effektive er derimot å absorbere lydbølgene. Og det gjør man med myke materialer. Her trenger lyden inn gjennom overflaten i stedet for å sprette tilbake. Sofaen, teppet og gardinene gjør mye av denne jobben i stua. Se gjerne for deg hvordan stemmen din forandres om du prater gjennom en sokk.

Hvorfor bør man lyddempe?

I din egen stue er det som sagt sannsynligvis et ganske godt lydmiljø, men nå lar vi det eksempelet ligge. I klasserommet, barnehagen eller på kontoret er nemlig situasjonen helt annerledes. Rett og slett fordi det er mye, mye mer lyd. Og mer lyd krever - ja, du gjettet riktig - mer lyddemping. Det er færre myke flater, og ofte store harde flater.

Gjenklang gjør at den samme lyden reflekteres tilbake til trommehinnene i øret mange ganger på kort tid. Når hjernen da må oppfatte og prosessere den samme lyden 4-5 ganger med millisekunders forsinkelse er det enkelt å forstå at man kan bli sliten i hodet. Og det skaper et dårligere arbeidsmiljø.

Kilden til lyden, enten det er barna i barnehagen, kollegaene eller elevene dine, kan man ikke gjøre mye med - men heldigvis finnes det skikkelig gode produkter som hjelper. Produkter som absorberer lyden og minimerer gjenklang.

De fleste barn og voksne tilbringer store deler av dagen på arbeidsplassen, skolen eller i barnehagen og om akustikken er dårlig blir det fort en belastning. Typiske plager ved vedvarende støy kan være konsentrasjonsvansker, hodepine, stress - som igjen kan gi skulder- og nakkesmerter - søvnproblemer eller utbrenthet.

Vi legger Norsk Standard 8175 til grunn når vi foretar våre lydmålinger. Den gjelder for alle bygg og er et myndighetskrav. Våre målinger kan avdekke om hvert enkelt rom er i henhold til regelverket. Lydklasse C er minimumskravet i rom med vanlig takhøyde, og gjenklangstiden skal ikke overstige 0,4 sekunder. Lydklasse A er det idéelle, og der skal gjenklangstiden være 0,3 sekunder eller lavere. Kommer du derimot under 0,2 sekunder kan det bli for mye av det gode, og lyden kan oppleves som "død".

Lydnivået måles også i henhold til Norsk Standard. Visste du at barneskrik kan måle hele 115 desibel? Det er HØYT!
Til sammenligning går grensen for arbeidslivets krav om hørselvern på 85 desibel. Da er det lett å forstå at man blir sliten i hodet etter en lang arbeidsdag om man ikke tar nødvendige grep.

En kvalifisert lydmåling som omfatter alle aktuelle frekvenser forteller det meste, men også «opplevd» lyd er viktig. Er det for eksempel god taletydelighet i rommet? Med riktig mengde lydabsorbenter oppnås lydklasse A. Lyddempingen er et engangstiltak og det er vanligvis ikke noe slitasje på absorbenter.

Få et bedre arbeidsmiljø

Ingen rom er like, og det er viktig at man bruker riktig og tilstrekkelige lydabsorbenter. Vår akustikkekspert gjør nødvendige målinger og kommer med forslag til løsninger.

Hvordan sørger man for god lyddemping?

Først av alt må man utføre en befaring og lydmåling i alle rommene. Har dere fått kvalifiserte målinger tidligere kan disse brukes, men vi kan også hjelpe med dette.

Deretter beregner vi hvilke tiltak som vil gi den lyddempingen som trengs. Her ser vi både på hvilke typer og hvilken mengde absorbenter som er mest hensiktsmessig å sette opp. Vi har flere alternativer, slik at det kan tilpasses hvert enkelt rom. Det er flere hensyn å ta, både til mengde lyddemping og estetikk, og ofte må vi kombinere flere alternativer for å få den beste løsningen.

Lyddemping i tak:

Demping i taket gir ofte best effekt i forhold til kostnad. Rett og slett fordi dette ofte er den største, uavbrutte, harde flaten i et rom. Her er det relativt enkelt å montere absorbenter, og de dekker et stort areal. I taket har man som regel to valg. Enten å innstallere et himlingssystem hvor taket senkes noe, eller å lime lydabsorbenter rett på det eksisterende taket. Det er også mulig å henge bafler og fritthengende elementer i taket.

Som standard får du hvite plater som gir god lysrefleksjon, grå eller svarte. Vi kan også bestille spesialfarger etter ønske.

Lyddemping på vegg:

Dersom taket alene ikke demper tilstrekkelig, eller man har høye vegger - slik man for eksempel har i en idrettshall - vil det være nødvendig med demping på vegg.

På vegg er det nesten utallige muligheter og kombinasjoner. Lyddempende plater får du både som standardplater og som ekstra robuste plater til bruk i for eksempel idrettshaller eller barnehager. De robuste platene er laget for å tåle røffere bruk.

Lydplatene kan også trykkes på slik at de kan brukes som dekorative bilder i et rom. Det gjør lyddempingen både funksjonell og fin! Det finnes også et stort utvalg av dekorative elementer som kan gjøre lyddempingen skikkelig lekker!

Frittstående lyddemping:

Om det ikke er plass til tilstrekkelig demping i tak og vegg vil det være gunstig å bruke frittstående elementer. Dette kan med fordel også brukes mer lokalt, som for eksempel skillevegger montert på kontorpulter for å avgrense arbeidsområdene. Man kan også bruke skillevegger med ben til å skape soner i rommet hvor det trengs litt ekstra demping.

Hadde det kanskje vært kjekt med en lyddempende hytte hvor de ansatte på kontoret kan ta telefonsamtaler? Eller hvorfor ikke sette inn lyddempende sofaer i landskapet?

Taket kan også benyttes til frittstående lyddemping ved at man henger dekorative elementer fra taket og over møtebord, pulter eller lekeområder.

 

Sjekkliste for lydmiljø:

  • Spør kollegaene dine om de synes det er et ubehagelig støynivå
  • Vi snakker ofte om taletydelighet. Hvordan er det å snakke med hverandre når det bråker i rommet?
  • Legger du merke til gjenklang eller ekko når rommet er tomt og du klapper i hendene?
  • Er det mange harde overflater i rommet? Det har en negativ påvirkning på akustikken.
  • Hvordan føler de seg i hodet når de går hjem?
  • Oppleves alle rom like støyende?

 

Hva gir best lyddemping?

Det mest effektive er kombinasjonen av demping i tak, vegg og frittstående elementer. Demping i tak gir ofte best effekt i forhold til kostnad. Er veggene høye så må disse dempes i tillegg til tak. Det er helt avgjørende å bruke riktige absorbenter som demper godt på alle lydfrekvenser. De må være av god kvalitet og i tilstrekkelig mengde for at et godt lærings- og arbeidsmiljø skal kunne oppnås.

Demping med lydabsorbenter på vegger koster litt mer per m2 siden man må bruke robuste absorbenter eller spesialstørrelser i større grad. 

Vårt viktigste råd er at vi som fagpersoner bør gjøre en vurdering og/eller en befaring for å vurdere hvilke tiltak som vil gi best effekt. 

Lasse Hennum Hansen

Written By: Lasse Hennum Hansen

Innholdsprodusent