Slik bidrar Trigonor til et bedre miljø 

Barna våre er det aller viktigste vi har. Barna er fremtiden. Vi i Trigonor lever av - og for - å gi barna morsomme, lærerike og trygge oppvekstmiljøer. Da er det viktig at vi ikke bare jobber for de barna som vokser opp i dag, men også for de som vokser opp i morgen og i generasjonene som kommer. Derfor må vi tenke lenger enn trygge lekemiljøer. Vi må tenke på miljøet.

Klimaendringene er vår tids største utfordring, og vi har alle et ansvar for å gi dagens unge et bedre utgangspunkt enn vi har selv, slik at deres barn igjen får en enda bedre oppvekstvilkår. Vi i Trigonor skal jobbe på en bærekraftig og ansvarlig måte, der FNs bærekraftsmål gir føringer for vårt arbeid. Vi skal bidra til verdens felles arbeidsplan for å utrydde fattigdom, bekjempe ulikheter og bidra til å stoppe klimaendringene. Med bærekraftig forretningspraksis har vi som mål å respektere og ivareta mennesker, samfunn og miljø i egen virksomhet og leverandørkjeden. Dette er store ord som bærer med seg stort ansvar, og som legger grunnlaget for jobben vi gjør for å begrense vårt miljøavtrykk.

sirku
hverdag
gjenbruk
fn
merker

Vi tenker helhetlig når vi jobber med miljø. Alle produkter fra Trigonor er sertifisert i henhold til dagens krav for både miljø og sikkerhet. Det betyr blant annet at alle produktene er testet for helseskadelige stoffer, og godkjent for trygg bruk for barn i det offentlige rom. Flere av våre produkter er miljømerket, for eksempel med miljømerket Svanen stiller krav til innhold og bruk av miljøfarlige kjemikalier, utslipp, energi- og ressursbruk og avfallshåndtering samt god kvalitet og funksjon.

Miljømerkene våre kan du lese mer om lengre ned på denne siden.

Når vi skal avgjøre om et produkt er et godt miljøvalg, må vi se på hele livsløpet det har. Blir råvarene tatt ut på en bærekraftig måte? Sløser produsenten med energien? Bruker de mye skadelige kjemikalier? Behandler de arbeiderne bra? Er produktet trygt og godt å bruke? Varer det lenge? Kan vi gjenbruke eller gjenvinne deler av produktet, når det er utslitt eller utbrukt?

bkraft
code-1
treverk
veldedig+
mvp

Hverdagsvalg for et bedre klima

Hver eneste dag tar vi små og store avgjørelser som har betydning for klimaet, og vi i Trigonor strekker oss langt for at valgene vi tar skal være så miljøvennlige som mulig. I tilegg til alle tiltakene du kan lese om på denne siden gjør vi også små, men viktige grep i hverdagen.

Det er vi er ganske stolte av!

 

  • Vi gjenbruker pappeskene som kommer inn til oss. Når vi sender en ordre så leveres den altså i pappesker som er brukt fra før. Dette gjør at vi faktisk ikke kjøper inn noen nye pappesker, og de eskene som ikke kan brukes resirkulerer vi selvfølgelig.
  • Våre montører og servicemedarbeidere kjører el-varebiler så langt det lar seg gjøre. Vi har fortsatt noen fossilbiler i garasjen, men alle nye biler som kjøpes inn til oss går utelukkende på elektrisitet.

Bilde1

Vår sirkulære verdikjede

Gode produkter
Hos oss starter alt med produktet. For å sikre en lang levetid på møblene, må vi ha det beste utgangspunktet, som for oss er å tilby produkter med høy kvalitet som kan brukes om og om igjen.

Vedlikehold
Produktene skal være enkle å reparere og vedlikeholde. Vår filosofi er at det skal være enkelt å vedlikeholde og reparere våre produkter ved behov, uten behov for spesialkompetanse eller spesialverktøy.

Returordning for møbler
Trigonor har lang erfaring med å ta imot møbler og re-distribuere disse til andre barnehager eller skoler. Våre dyktige montører demonterer, flytter og bygger opp igjen møblene hos sine nye eiere.

Sirkulærøkonomi i praksis
Vi har et samarbeid med RE:Inventar som jobber med sirkulærøkonomi i bedrifter. Ved å kartlegge hvilke møbler og inventar som finnes i bedriften, lages det et en digital oversikt som gjør at møbler enkelt kan ombrukes internt. Se mer på reinventar.no

I tillegg har vi vår egen gjenbruksbutikk, som du kan lese mer om lengre ned på denne siden.

Resirkulering
Etter at levetiden er brukt opp skal møbler demonteres og sorteres slik at metall, plast og andre materialer kan gjenbrukes til nye produkter der det er mulig. Materialer som ikke kan gjenbrukes blir sendt til energigjenvinning.


Alle ikoner RGB_Norsk_V04_Side_18

FNs bærekraftsmål

FNs bærekraftsmål er verdens felles arbeidsplan for å utrydde fattigdom, bekjempe ulikhet og stoppe klimaendringene innen 2030. Målene er retningsgivende for miljøarbeidet vårt, men også for organisasjonen forøvrig.

Les mer om bærekraftsmålene på FNs nettsider.


Grønne leverandører og samarbeidspartnere

Vi velger bærekraftige leverandører og samarbeidspartnere som deler våre idealer om miljøvennlig drift og produksjon.

shutterstock_92820310
lappset_harmaa
plusplus
Logo
toysforlife
BRIOlogotypeBlack
logo_2019
dantoy logo
micki-logo-vertical
norleg-logo_0
Rubensbarn_logo
Biobuddi_logo
cropped-logo-1
creall-1
logo340
NPA-logo
KidsConcept_logo

gjenb2000px

Gjenbruksbutikken gir møbler nytt liv

Det aller beste for miljøet er selvfølgelig at det produseres færre varer i verden, derfor slår vi i Trigonor et slag for gjenbruk! Møblene vi selger er bygget for å tåle mye lek og moro, og trenger derfor kanskje bare et nytt malingsstrøk for å få et nytt liv.

I gjenbruksbutikken vår samler vi utstillingsmodeller, brukte møbler fra kunder, returvarer, utgåtte produkter, møbler med skjønnhetsfeil og lignende.

Uansett hvor de kommer fra så kan du være trygg på at de er like funksjonelle og sikre som da de var nye, men at de kanskje trenger litt kjærlighet for å bli like fine.

Når du handler i gjenbruksbutikken gjør du derfor miljøet en tjeneste, og redder et produkt som i verste fall bare ville blitt kastet.


dan-otis-OYFHT4X5isg-unsplash

Treverk som bærekraftig lekeplassmateriale

Finske Lappset er vår desidert største leverandør av lekeapparater, og bruker utelukkende PEFC-sertifisert furu fra de dype, finske skoger i sine lekeapparater.

Furuen er svært bærekraftig, med en rekke fordeler både for miljøet og som konstruksjonsmateriale. For det første er det svært slitesterkt og solid, slik at det kan bære både tunge og høye konstruksjoner - og i tilegg kan det bøyes eller formes omtrent slik man vil. 

Ikke overraskende så tåler også nordisk furu det nordiske klimaet svært godt, men som alt treverk er furua også utsatt for råte. Lappset bruker miljøvennlig impregnering for å beskytte treverket mot dette, og man resultatet blir treverk som får et svært langt liv om det vedlikeholds jevnlig.

De aller fleste nordmenn har også selv sett at furua trives godt i det nordiske klimaet. Skogene i Norden bugner av furu, og det er en ypperlig fornybar ressurs - som også tar opp CO2 fra lufta!

Konstruksjonsmaterialer blir ikke særlig mer kortreist!

 

Rapport24

 

Aktsomhetsvurderinger for bærekraftig forretningspraksis

Redegjørelse rapporteringsåret 2022

Åpenhetsloven trådte i kraft 1. juli 2022. Ettersom Trigonor er en større virksomhet iht. lovens definisjoner, er vi pålagt å offentliggjøre vår redegjørelse for de aktsomhetsvurderinger vi gjør, for å sikre at vår virksomhet fremmer respekt for grunnleggende menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold, i forbindelse med produksjon av varer og levering av tjenester. Vi er også pålagt å gi enhver innsyn i disse vurderingene.

Åpenhetsloven forutsetter kontinuerlige aktsomhetsvurderinger.

Har du spørsmål knyttet til vårt arbeid med aktsomhetsvurderinger – ta kontakt med Lindis Markussen, Bærekraft- og kvalitetssjef; lindis@trigonor.no

 

Se rapport

 

 


shutterstock_2154919905

Trigonor gir videre

Som leverandør av leker og formingsprodukter så mottar vi naturlig nok en del vareprøver. Vi får også inn produkter med skadet emballasje eller andre ting som gjør at de ikke egner seg for salg. 

I løpet av året så samler vi opp dette, og gir det videre til de som kanskje trenger det mest. Vi samarbeider med Kirkens Bymisjon, Homestart og Frelsesarmeen om å gi leker og andre ting barn har glede av videre til barn og unge i sårbare situasjoner.

Spesielt i tiden rundt jul er dette noe som betyr mye, både for oss som jobber i Trigonor og for barna som mottar gavene.


Våre miljømerker

For at du skal være sikker på at vi handler i tråd med våre egne verdier og sånn så er vi sertifisert med en rekke miljømerker, og sørger for at produsentene våre er det samme.

UK_Swan_A_POS_RGB

Svanemerket  - Nordens miljømerke

svanemerket.no

Svanemerket er kjent for de fleste. Et svanemerket produkt tilfredsstiller en rekke strenge miljø- og sikkerhetskrav, og Svanemerket er blant verdens desidert strengeste merker for begrensning av skadelige stoffer. Det betyr at både produkt og materiale er helt fritt for kreftfremkallende stoffer, tungmetaller ol. I tilegg stilles det strenge krav til miljøvennlig produksjon og materialbruk. Svanemerket er så omfattende at vi anbefaler å lese videre om detaljene på deres nettsider.

Miljofyrtarn_Sertifisert-virksomhet_Positiv-vertikal_Medium

Vi er Miljøfyrtårn-sertifisert
miljofyrtarn.no

Miljøfyrtårn er Norges mest brukte sertifikat for virksomheter som vil dokumentere sin miljøinnsats og vise samfunnsansvar.

Sertifiseringen er anerkjent av myndighetene ved offentlige innkjøp, og godkjent som miljødokumentasjon i anbudskonkurranser.

 

Euroblume_logo.svg

EU Ecolabel

environment.ec.europa.eu

EUs offisielle miljømerke sertifiserer produkter med en garanti for lav påvirkning på miljøet, verifisert av uavhengige. Det gjelder alle ledd i produktets livsløp.

 

TIN_primærlogo_rgb

Trykt i Norge

tryktinorge.no

Trykt i Norge viser at en trykksak er trykket i Norge av en lokal bedrift med omtanke for miljøet og lokalsamfunnet. Vi er stolte av å benytte norsk kvalitetstrykk!

 

gots-logo_rgb_2018_transp_72dpi-d288713f

Global Organic Textile Standard

global-standard.org

GOTS er en verdensomspennende standard for økologiske tekstiler og sikrer at produkter med merket er sertifisert økologisk, sosialt ansvarlig og bra for miljøet.

 

Fairtrade_Certification_Mark.svg

Fairtrade

fairtrade.no
Fairtrade-merket gjør det enkelt for forbrukere og virksomheter å ta bærekraftige valg. Visjonen til merket er en verden hvor handel og næringsliv fremmer rettferdighet og bærekraftig utvikling for alle.

trygtvalg

Ekstra Trygt - vår garanti til deg

Vi har fokus på helse, miljø og sikkerhet for barn. Våre leker og produkter inneholder ikke kjemikaler og andre stoffer som kan være skadelig for barn på kort eller lang sikt. Du skal være trygg på at barna befinner seg i et giftfritt og lekesikkert miljø når de bruker våre produkter.


Policy for bærekraft og Code of Conduct

 

Last ned policy: (norsk) (engelsk)

 

At Trigonor AS we strive to work in a sustainable and responsible manner, where the Sustainable Development Goals provide guidelines for our work. We are dedicated to the world's joint effort to end poverty, fight inequality and help stop climate change. Therefore, we have developed guidelines for suppliers and partners as a supplement to our own Policy for Sustainable Business Practices.

Trigonor AS shall contribute to Sustainable Development where we meet the needs of the present generation without compromising the ability of future generations to meet their own needs. Our policy (attach link) forms the basis for our Code of Conduct.

We have high expectations to ourselves and acknowledge our business practices can have a negative impact on people, society and environment.  At the same time, this gives us an opportunity to contribute to positive development in our own supply chain. Cooperation with our suppliers on a sustainable value chain is important for Trigonor AS.  However, if the supplier is unable to document, shows a lack of willingness or ability to comply with our guidelines, termination of the contract may occur.

Trigonor AS expects suppliers to carry out due diligence assessments where they risk assess their supply chain, and stop, prevent and reduce negative impact when needed. The measures are monitored, and the effect is assessed and communicated to those who are affected. Where Trigonor AS has a negative impact on people, society or environment, the supplier shall stop the activity and repair damage.

Important measure in a sustainable value chain is responsible purchasing practice. Trigonor AS shall facilitate so that our suppliers have the opportunity to comply with our requirements and to ensure good conditions for people, society and environment. We want long-term suppliers who work actively with positive development in their value chain.

Trigonor AS supports Freedom of Association, our suppliers and partners must involve workers' representatives and other relevant stakeholders in their work for a sustainable value chain.

All suppliers and partners must avoid trade with partners who have activities in countries that are subject to trade boycott by the UN and/or the Norwegian authorities.

We expect our suppliers and partners to work systematically to comply with our guidelines, which cover requirements for human rights, workers rights, anti-corruption, animal welfare and environment. Upon request from Trigonor AS, suppliers must document how they, their suppliers, and subcontractors, work to comply with our guidelines and have a system for handling complaints.

Principles of Sustainable Business Practices (Code of Conduct)

Trigonor AS' principles for sustainable business practices are based on UN- and ILO conventions and indicate minimum and not maximum standards. The legislation at the place of production must be respected. Where national laws and regulations cover the same subject as our guidelines, the highest standard shall apply.

1. Forced and compulsory labour (ILO Conventions Nos. 29 and 105)

1.1. There shall be no forced, bonded or involuntary prison labour.

1.2. Workers shall not be required to lodge deposits or identity papers with their employer and shall be free to leave their employer after reasonable notice.

2. Freedom of Association and the Right to Collective Bargaining (ILO Conventions Nos. 87, 98, 135 and 154)

2.1. Workers, without distinction, shall have the right to join or form trade unions of their own choosing and to bargain collectively. The employer shall not interfere with, or obstruct, the formation of unions or collective bargaining.

2.2. Workers' representatives shall not be discriminated and shall have access to carry out their representative functions in the workplace.

2.3. Where the right to freedom of association and/or collective bargaining is restricted under law, the employer shall facilitate, and not hinder, the development of alternative forms of independent and free workers representation and negotiations.

3. Child Labour (UN Convention on the Rights of the Child, ILO Conventions Nos. 138, 182 and 79, and ILO Recommendation No. 146)

3.1. The minimum age for workers shall not be less than 15 and comply with the national minimum age for employment, or; the age of completion of compulsory education, whichever of these is higher. If local minimum is set at 14 years in accordance with developing country exceptions under ILO Convention 138, this lower age may apply.

3.2. There shall be no recruitment of child labour defined as any work performed by a child younger than the age(s) specified above.

3.3. No person under the age of 18 shall be engaged in labour that is hazardous to their health, safety or morals, including night work.

3.4. Policies and procedures for remediation of child labour prohibited by ILO conventions no. 138 and 182, shall be established, documented, and communicated to personnel and other interested parties. Adequate support shall be provided to enable such children to attend and complete compulsory education.

4. Discrimination (ILO Conventions Nos. 100 and 111 and the UN Convention on Discrimination Against Women)

4.1. There shall be no discrimination at the workplace in hiring, compensation, access to training, promotion, termination or retirement based on ethnic background, caste, religion, age, disability, gender, marital status, sexual orientation, union membership or political affiliation.

4.2. Measures shall be established to protect workers from sexually intrusive, threatening, insulting or exploitative behaviour, and from discrimination or termination of employment on unjustifiable grounds, e.g. marriage, pregnancy, parenthood or HIV status.

5. Harsh or Inhumane Treatment (UN Covenant on Civil and Political Rights, Art. 7)

5.1. Physical abuse or punishment, or threats of physical abuse, sexual or other harassment and verbal abuse, as well as other forms of intimidation, is prohibited.

6. Health and Safety (ILO Convention No. 155 and ILO Recommendation No. 164)

6.1. The working environment shall be safe and hygienic, bearing in mind the prevailing knowledge of the industry and of any specific hazards. Hazardous chemicals and other substances shall be carefully managed. Adequate steps shall be taken to prevent accidents and injury to health arising out of, associated with, or occurring in, the course of work, by minimising, so far as is reasonably practicable, the causes of hazards inherent in the working environment.

6.2. Workers shall receive regular and documented health and safety training, and such training shall be repeated for new or reassigned workers.

6.3. Access to clean toilet facilities and to potable water, and, if appropriate, sanitary facilities for food storage shall be provided.

6.4. Accommodation, where provided, shall be clean, safe and adequately ventilated, and shall have access to clean toilet facilities and potable water.

7. Wages (ILO Convention No. 131) 

7.1. Wages and benefits paid for a standard working week shall as minimum meet national legal standards or industry benchmark standards, whichever is higher. Wages should always be enough to meet basic needs, including some discretionary income.

7.2. All workers shall be provided with a written and comprehensible contract outlining their wage conditions and method of payments before entering employment.

7.3. Deductions from wages as a disciplinary measure shall not be permitted.

8. Working Hours (ILO Convention No. 1 and 14)

8.1. Working hours shall comply with national laws and benchmark industry standards, and not more than prevailing international standards. Weekly working hours should not on a regular basis be more than 48 hours.

8.2. Workers shall be provided with at least one day off for every seven day period

8.3. Overtime shall be limited and voluntary. Recommended maximum overtime is 12 hours per week, i.e. that the total working week including overtime shall not exceed 60 hours. Exceptions to this are accepted when regulated by a collective bargaining agreement.

8.4. Workers shall always receive overtime pay for all hours worked over and above the normal working hours (see 8.1 above), minimum in accordance with relevant legislation.

9. Regular Employment (ILO Convention No. 95, 158, 175, 177 and 181)

9.1. Obligations to employees under international conventions, national law and regulations concerning regular employment shall not be avoided through the use of short-term contracting (such as contract labour, casual labour or day labour), sub-contractors or other labour relationships.

9.2. All workers are entitled to a contract of employment in a language they understand.

9.3. The duration and content of apprenticeship programmes shall be clearly defined.

10. Marginalized Populations (UN Covenant on Civil and Political Rights, art. 1 and 2)

10.1. Production and the use of natural resources shall not contribute to the destruction and/or degradation of the resources and income base for marginalized populations, such as in claiming large land areas, use of water or other natural resources on which these populations are dependent.

11. Environment

11.1. Negative impact on the environment shall be reduced throughout the value chain. In line with the precautionary principle, measures shall be taken to continuously minimise greenhouse gas emissions and local pollution, the use of harmful chemicals, pesticides, and to ensure sustainable resource extraction and management of water, oceans, forest and land, and the conservation of biodiversity.

11.2. National and international environmental legislation and regulations shall be respected, and relevant discharge permits obtained.

12. Corruption

12.1. Corruption in any form is not accepted, including bribery, extortion, kickbacks and improper private or professional benefits to customers, agents, contractors, suppliers or employees of any such party or government officials.

13. Animal welfare

13.1. Animal welfare shall be respected. Measures should be taken to minimise any negative impact on the welfare of livestock and working animals.

13.2. National and international animal welfare legislation and regulations shall be respected.

14. Management System - important element to the implementation of our guidelines:

14.1. Our suppliers should make a designatedemployee responsible for implementing Trigonor AS' guidelines.

14.2. The responsible person distributes the guidelines and makes them known in all relevant parts of the organization.

14.3. The supplier must obtain consent from Trigonor AS before production or parts of production are outsourced to a subcontractor where this has not been agreed in advance.

14.4. The supplier must be able to account for where goods ordered by Trigonor AS are produced.

Trigonor AS skal jobbe på en bærekraftig og ansvarlig måte, der FNs bærekraftsmål gir føringer for vårt arbeid. Vi skal bidra til verdens felles arbeidsplan for å utrydde fattigdom, bekjempe ulikheter og bidra til å stoppe klimaendringene. Med bærekraftig forretningspraksis har vi som mål å respektere og ivareta mennesker, samfunn og miljø i egen virksomhet og leverandørkjeden.

Trigonor AS skal bidra til bærekraftig utvikling som forutsetter at dagens generasjoner får dekket sine behov uten å ødelegge framtidige generasjoners mulighet til å få dekket sine.

Vi stiller krav til oss selv og anerkjenner at vår forretningspraksis kan ha negativ påvirkning på mennesker, samfunn og miljø, samtidig som dette også gir oss mulighet til å bidra til positiv utvikling i egen verdikjede.

Trigonor AS skal gjennomføre aktsomhetsvurderinger, der vi risikokartlegger negativ påvirkning i verdikjeden, og stanser, forebygger og reduserer der behovet oppstår. Tiltakene overvåkes og effekten vurderes, og kommuniseres til de berørte. Der vi har negativ påvirkning på mennesker, samfunn eller miljø skal vi stanse aktiviteten, og utbedre skaden. Der leverandøren er ansvarlig for negativ påvirkning eller skade, er den også ansvarlig for utbedring.

Et viktig tiltak i arbeidet for en bærekraftig forretningspraksis er ansvarlig innkjøpspraksis. Trigonor AS skal tilrettelegge slik at leverandøren har mulighet til å oppfylle våre krav for å sikre gode forhold for mennesker, samfunn og miljø. Vi ønsker langvarige leverandørforhold med leverandører som jobber aktivt med utvikling i leverandørkjeden.

Trigonor AS støtter retten til fri fagorganisering, vi skal involvere arbeiderrepresentanter og andre relevante interessenter i vårt arbeid med bærekraftig forretningspraksis.

Trigonor AS, inkludert alle ansatte, skal aldri tilby eller motta ulovlige eller urettmessige pengegaver eller andre godtgjørelser for å oppnå forretningsmessige eller private fordeler for egen del eller fordeler for kunder, agenter eller leverandører.

Trigonor AS, samt våre leverandører og samarbeidspartnere, skal unngå handelspartnere som har aktiviteter i land som er pålagt handelsboikott av FN og/eller norske myndigheter.

Vi forventer at våre leverandører og samarbeidspartnere arbeider målrettet og systematisk for etterlevelse av våre retningslinjer som dekker grunnleggende krav til menneskerettigheter, arbeidstakerrettigheter, antikorrupsjon, dyrevelferd og miljø:

  • Våre leverandører og samarbeidspartnere må følge Trigonor AS´ retningslinjer.
  • Sammen må vi jobbe med aktsomhetsvurderinger: risikokartlegge negativ påvirkning på mennesker, samfunn og miljø, og stanse, forebygge og redusere slik påvirkning. Tiltakene overvåkes og effekten vurderes, og kommuniseres til de berørte. Der leverandøren er ansvarlig for negativ påvirkning eller skade, er den også ansvarlig for utbedring.
  • Alle må vise vilje og evne til kontinuerlig forbedring for mennesker, samfunn og miljø gjennom samarbeid.
  • På oppfordring fra Trigonor AS skal leverandører og samarbeidspartnere kunne dokumentere hvordan de, og eventuelt underleverandører, arbeider for å etterleve retningslinjene.

Samarbeid med våre leverandører om en bærekraftig verdikjede er viktig for Trigonor AS, men dersom leverandøren ikke kan dokumentere at de etterlever retningslinjene, eller viser mangel på vilje eller evne til dette, kan heving av kontrakt forekomme. Prinsipper for bærekraftig forretningspraksis (Code of Conduct)

Trigonor AS' prinsipper for bærekraftig forretningspraksis er basert på FN- og ILO-konvensjoner og angir minimums- og ikke maksimumsstandarder. Lovgivningen på produksjonsstedet skal respekteres. Der hvor nasjonale lover og reguleringer dekker samme tema som disse retningslinjene, skal den høyeste standarden gjelde.1. Tvangsarbeid/slavearbeid (ILO konvensjon nr. 29 og 105)

1.1. Det skal ikke forekomme noen form for tvangsarbeid, slavearbeid eller ufrivillig arbeid.


1.2. Arbeidere skal ikke måtte levere depositum eller identitetspapirer til arbeidsgiver og skal fritt kunne avslutte arbeidsforholdet med rimelig oppsigelsestid.2. Fagorganisering og kollektive forhandlinger
(ILO konvensjon nr. 87, 98, 135 og 154)


2.1. Arbeidere skal uten unntak ha rett til å slutte seg til eller etablere fagforeninger etter eget ønske, og til å forhandle kollektivt. Arbeidsgiver skal ikke blande seg inn i, hindre eller motarbeide fagorganisering eller kollektive forhandlinger.

2.2. Fagforeningsrepresentanter skal ikke diskrimineres eller hindres i å utføre sitt fagforeningsarbeid.

2.3. Dersom retten til fri organisering og/eller kollektive forhandlinger er begrenset ved lov, skal arbeidsgiveren legge til rette for, og ikke hindre alternative mekanismer for fri og uavhengig organisering og forhandling.3. Barnearbeid (FNs konvensjon om barnets rettigheter,
ILO konvensjon nr. 138, 182 og 79, ILO anbefaling nr. 146)


3.1. Minstealder for arbeidere skal ikke være mindre enn 15 år og i tråd med nasjonal minstealder for ansettelse, eller; minstealder for obligatorisk skolegang, med høyeste alder som gjeldende. Dersom lokal minstealder er satt til 14 år i tråd med unntaket i ILO konvensjon 138, kan dette aksepteres.

3.2. Nyrekruttering av barnearbeidere i strid med ovennevnte minstealder skal ikke finne sted.

3.3. Barn under 18 år skal ikke utføre arbeid som er til skade for deres helse, sikkerhet eller moral, inkludert nattarbeid.

3.4. Det skal etableres handlingsplaner for snarlig utfasing av barnearbeid som er i strid med ILO-konvensjonene 138 og 182. Handlingsplanene skal dokumenteres og kommuniseres til relevant personale og andre interessenter. Det skal legges til rette for støtteordninger hvor barn gis mulighet til utdanning inntil barnet ikke lenger er i skolepliktig alder.4. Diskriminering (ILO konvensjon nr. 100 og 111 og FNs Kvinnediskrimineringskonvensjon)

4.1. Det skal ikke forekomme diskriminering når det gjelder ansettelse, avlønning, opplæring, forfremmelse, oppsigelse eller pensjonering basert på etnisk tilhørighet, kaste, religion, alder, uførhet, kjønn, sivil status, seksuell legning, fagforeningsarbeid eller politisk tilhørighet.

4.2. Det skal etableres vern mot seksuelt påtrengende, truende, fornærmende eller utnyttende adferd, og mot diskriminering eller oppsigelse på usaklig grunnlag, f. eks ekteskap, graviditet, foreldrestand eller status som HIV-smittet.5. Brutal behandling (Menneskerettighetserklæringen/UDHR)

5.1. Fysisk mishandling eller avstraffelse, eller trussel om fysisk mishandling, er forbudt. Det samme gjelder seksuelt eller annet misbruk og andre former for ydmykelser.6. Helse, miljø og sikkerhet (ILO konvensjon nr. 155 og anbefaling nr. 164)

6.1. Det skal arbeides for å sikre arbeidere et trygt og sunt arbeidsmiljø. Farlige kjemikalier og andre stoffer skal håndteres forsvarlig. Nødvendige tiltak skal iverksettes for å forhindre og minimere ulykker og helseskader som resultat av, eller relatert til, forhold på arbeidsplassen.

6.2. Arbeidere skal ha jevnlig og dokumentert opplæring i helse og sikkerhet. Helse- og sikkerhetsopplæring skal gjentas for nyansatte og omplasserte arbeidere.

6.3. Arbeidere skal ha tilgang til rene sanitærfasiliteter og rent drikkevann. Hvis relevant, skal arbeidsgiver også besørge tilgang til fasiliteter for trygg oppbevaring av mat.

6.4. Hvis arbeidsgiver tilbyr losji, skal dette være rent, sikkert, tilstrekkelig ventilert og med tilgang til rene sanitærfasiliteter og rent drikkevann.


7. Lønn (ILO konvensjon nr. 131)

7.1. Lønn til arbeidere for en normal arbeidsuke skal minst være i tråd med nasjonale minstelønnsbestemmelser eller bransjestandard, den høyeste gjelder. Lønn skal alltid være tilstrekkelig til å dekke grunnleggende behov, inkludert noe sparing.

7.2. Lønnsforhold og utbetaling av lønn skal være skriftlig avtalefestet før arbeidet påbegynnes. Avtalen skal være forståelig for arbeideren.

7.3. Fratrekk i lønn som disiplinærreaksjon tillates ikke.8. Arbeidstid (ILO konvensjon nr. 1 og 14)

8.1. Arbeidstiden skal være i tråd med nasjonale lover eller bransjestandard, og ikke overstige arbeidstid i samsvar med gjeldende internasjonale konvensjoner. Normal arbeidstid per uke skal vanligvis ikke overstige 48 timer.

8.2. Arbeidere skal ha minst én fridag per 7 dager.

8.3. Overtid skal være begrenset og frivillig. Anbefalt maksimum overtid er 12 timer per uke, dvs. samlet arbeidstid på 60 timer per uke. Unntak fra dette kan aksepteres dersom det er regulert av en kollektiv avtale eller nasjonal lov.

8.4. Arbeidere skal alltid ha overtidstillegg ved arbeidstidstid over normal arbeidstid (se punkt 8.1 over), minimum i tråd med gjeldende lover.9. Regulære ansettelser

9.1. Forpliktelser overfor arbeidere, i tråd med internasjonale konvensjoner, nasjonale lover og regler om regulære ansettelser skal ikke omgås gjennom bruk av korttidsengasjementer (som bruk av kontraktsarbeidere, løsarbeidere og dagarbeidere), underkontraktører eller andre arbeidsrelasjoner.

9.2. Alle arbeidere har krav på arbeidskontrakt på et språk de forstår.

9.3. Lærlingeprogram skal være klart definert med hensyn til varighet og innhold.10. Marginaliserte befolkningsgrupper

10.1. Produksjon og bruk av naturressurser skal ikke bidra til å ødelegge ressurs- og inntektsgrunnlag for urfolk eller andre marginaliserte befolkningsgrupper, for eksempel ved å beslaglegge store landarealer, uforsvarlig bruk av vann eller andre naturressurser som befolkningsgruppene er avhengig av.11. Miljø

11.1. Negativ miljøpåvirkning skal reduseres i hele verdikjeden. I tråd med føre var-prinsippet skal det gjennomføres tiltak for kontinuerlig å minimere utslipp av klimagasser og lokal forurensing, bruk av skadelige kjemikalier, sprøytemidler og for å sikre bærekraftig ressursuttak og forvaltning av vann, hav, skog og land, og bevaring av biologisk mangfold.

11.2. Nasjonal og internasjonal miljølovgivning og -reguleringer skal overholdes og relevante utslippstillatelser skal innhentes.12. Korrupsjon

12.1. Alle former for bestikkelser er uakseptabelt, så som bruken av alternative kanaler for å sikre illegitime private eller arbeidsrelaterte fordeler til kunder, agenter, kontraktører, leverandører eller deres tilsatte samt offentlige tjenestemenn/-kvinner.13. Dyrevelferd

13.1. Dyrevelferd skal respekteres. Tiltak bør iverksettes for å minimere negativ påvirkning på produksjonsdyrs og arbeidsdyrs velferd.

13.2. Nasjonal og internasjonal dyrevelferdslovgivning og -reguleringer skal  overholdes.

 

13. Ledelsessystem

Ledelsessystem er sentralt for implementering av etiske retningslinjer. Trigonor AS understreker viktigheten av at våre leverandør og samarbeidspartnere har systemer som støtter implementeringen av disse.

Forventningene er tydeliggjort ved at:

  • Vi har en ansvarlig, sentralt i organisasjonen, som implementerer retningslinjer for bærekraftig forretningspraksis i egen virksomhet.
  • Vi gjør retningslinjene kjent i alle relevante deler av organisasjonen.
  • Leverandøren skal innhente samtykke fra Trigonor AS før produksjon eller deler av produksjon settes ut til en underleverandør/kontraktør der dette ikke er avtalt på forhånd.
  • Leverandøren skal kunne gjøre rede for hvor varer som er bestilt av Trigonor AS blir produsert.

Takk for oppmerksomheten!