Trigonorfondet oppgraderte Eplehagen barnehage

22 mars 2023 | Trigonorfondet Trigonorfondet oppgraderte Eplehagen barnehage

Eplehagen barnehage åpnet i 2002, og med et uteområde som brukes flittig av ivrige små mennesker begynte det å bli på høy tid å pusse opp.

Mye måtte gjøres for å oppgradere uteområdet. Uten Trigonorfondet ville ikke lekeplassens kronjuvel stått der i dag. 

Eplehagen barnehage på Eidanger i Telemark har vært gjennom flere faser siden den åpnet i 2002, men et par ting har vært i fokus hele veien: Natur og miljø, og kristne grunnverdier. Noen verdier varer kanskje evig, men det forholder seg annerledes med et uteområde som brukes flittig av ivrige små mennesker. Det begynte å bli på høy tid å pusse opp.

– Gressområdet var veldig slitt, og de store sandbassengene ble alltid fulle av rusk og rask fra trærne. Det store lekeapparatet foran i barnehagen begynte dessuten å bli utskiftingsklart, forteller Gry Ballestad, daglig leder i Eplehagen.

Ikke nok med det – de eldste barna endte oftere opp i konflikt med hverandre, fordi det var for kjedelig på uteområdet. Det var rett og slett ikke nok å finne på.

Det var ikke annet å gjøre enn å ta kontakt med Trigonor for å få sving på sakene. 

Trigonorfondet ga Eplehagen råd til det største apparatet

Første skritt på veien var å få én av Trigonors lekeplassdesignere på besøk. Sammen delte Eplehagen sine egne tanker om hva de ønsket seg, mens Trigonor kom med gode tips og råd tilbake.

Etter å ha gått gjennom skissene til hvordan lekeplassen kunne se ut, gjensto den litt kjedeligere kompromissdelen hvor de måtte velge bort et par elementer som ble for dyre i denne omgang. Styret i barnehagen prioriterte å bevilge penger til oppgraderingen!

Eplehagen hadde egentlig tenkt å la det gamle, slitte lekeapparatet bli stående – men etter et heldig tips om Trigonorfondet fikk de tildelt midlene til å skifte det ut med et flunkende nytt aktivitetstårn som vil holde i mange år fremover.

Massevis av oppgraderinger for både små og store

I løpet av 2022 sto det nye uteområdet klart, og det er neppe noen som vil si seg uenige i at Eplehagen barnehage har fått et skikkelig løft. Det har blitt laget to nye sandbassenger med kanteavgrensninger i lerk, og den sølete skråningen har blitt bygget om til et amfi av trappetrinn.

To store fine utekjøkken har kommet på plass, og ved siden av hovedapparatet som passer like godt for de yngste som de eldste, har barna fått en egen balansebane. Plassen der det pleide å piple opp vann til fare for barna har blitt drenert og asfaltert, og det har dukket opp nye sittebenker i lerk rundt om på uteområdet.

Plen har blitt sådd og underlag har blitt lagt. Og ennå har vi ikke engang nevnt den nye firesetersvippa, marihønehuset for de minste, og bensinstasjonen til de store barna. 

Kanskje viktigst av alt har det kommet på plass store stolper ved sandkassene der det kan festes solseil om sommeren. Eplehagen barnehage er nemlig sørvendt og får så mye sol at det har vært en utfordring for barna å leke der uten å bli fullstendig overopphetet. Det er det slutt på nå.

Svært fornøyd med både samarbeid og tilrettelegging

– Vi hadde et veldig godt samarbeid med Trigonor, og endte opp med en løsning vi er svært fornøyde med alle sammen, sier Ballestad.

Da jobben var gjort, spurte hun foreldrene på et foreldremøte hvordan de hadde opplevd prosessen og den nye lekeplassen.

– De sa at de hadde fått masse god informasjon, og at både vi og de som jobbet hadde gjort det lettvint med henting og levering under arbeidet. Alle syntes dessuten at barnehagen hadde blitt mye finere.

Og hva med barna?

– De elsket uteområdet fra første stund. Du ser at barna har en helt annen lek nå, og de bruker sandkassene, klatrestativet og balanseapparatet hele tiden, smiler Ballestad.

Magne Egerhei

Written By: Magne Egerhei